Hur mäter man kroppsfett?!

Efter att ha läst lite om hur man kan mäta sin kroppsfett så fick jag reda på ganska så mycket, det som är så svårt med träning och kost är att det finns så många olika källor, produkter möjligheter och teorier.
Om man nu ska börja köra på någon diet, få fram magrutorna, bli större eller vadsomhelst..tänk på källkritiken!!

Inget känns nästan säkert nuförtiden, folk vill ju bara sälja och det är svårt att veta dom exakta svaren för kroppens uppbyggnad.

Jag läste att man kunde kolla upp kroppsfettet på olika sätt, tre bra sätt ekonomiskt sätt är bodpod-mätning, en kaliper eller en bioimpedans.

Bodpod-mätning
image2

Mätmetoden liknar undervattensmätningen men istället för vatten mäter man genom genom den här ekvationen:

image3

personens vikt delat med personens volym inne i en BodPod (BD står för bone density).
Fördelarna är att det går snabbt, en mätning tar drygt 40 sekunder, normalt gör man tre mätningar och sedan får man ett värde. Det är också förhållandevis billigt. Nackdelarna är att det är få ställen som har en BodPod, och det finns ett antal felkällor då Korrigerinsvariabeln och volymmätningen påverkas av saker som ens hudarea, hudtemperatur, hårväxt och temperaturen i omgivningen och minsta påverkan på någon av dem variablerna konner att påverkar mätningen.

Fördelar/Nackdelar
+ mycket noggrann
+ säker metod
- dyr apparatur

Kaliper

Man nyper försiktigt tag i huden så att man får ett hudveck med underhudfett mellan fingrarna. Därefter mäter man hur tjockt det är. Mätplatserna beror på vilken ekvation man använder. Det finns två olika konstruktioner som skiljer sig något rent praktiskt.  Ju hårdare man trycker desto mindre blir ju värdet! Moderna kaliprar av den typer har dock alltid en mekanism som underlättar mätningen. Man ser helt enkelt när man klämmer tillräckligt hårt.

Fördelar/Nackdelar
+ billig metod
+ metoden är noggrann om mätningarna utförs korrekt
+ mycket säker metod
- kräver en del övning innan mätningarna blir riktigt bra
- mätningar på kraftigt överviktiga personer går inte att utföra, eftersom man måste kunna få ett definierat grepp om kroppsfettet
- det bör vara samma person som gör mätningarna från gång till gång eftersom alla har lite olika vinklar etc de mäter i
- det tar en stund att räkna ut värdena om man inte har tillgång till dator, eller kaliper med inbyggd dator

Bioimpedans

Den går ut på att man leder en mycket svag ström (som inte känns eller märks) genom kroppen. Eftersom muskler och fett har olika strömledande egenskaper kan man genom att mäta det elektriska motståndet ta reda på kroppssammansättningen. Principen går ut på att muskler innehåller vatten som leder ström medan fettet i fettcellerna snarare isolerar elektriskt. Det betyder också att metoden är ganska känslig för ändringar av vattenmängden i kroppen. Om du tränar hårt kommer det att öka vätskemängden i musklerna och det kan påverka. Givetvis påverkar även mat och dryck, och om man av någon anledning drar på sig vätska. Vissa tjejer och kvinnor har förmågan att samla på sig vätska under vissa delar av menscykeln. När man mäter med bioimpedans ska alla mätningar därför ske vid så lika förutsättningar som möjligt. T ex är det lämpligt att alla mätningar sker dagen efter träning och alltid före frukost. För kvinnor är det smart om det dessutom sker under en viss fas i menscykeln. Då har man de bästa förutsättningarna för bra mätresultat.

Fördelar/Nackdelar
+ billig metod
+ noggrann metod
+ mätningarna går snabbt
+ en säker metod för de flesta personer
- känslig för kroppens vätskeinnehåll
- ska ej användas på personer med hjärtfel

Källa: http://www.paulun.se/p2_pop.asp?idContent=1082

//M

Kommentarer
Postat av: EssA

Jo, förstår du. Min pojkvän, han vet vem den där jimmie är och de känner till varandra från äldre dagar. Så jag blev bara "förvånad" när någon som inte är härifrån känner till dom, ja visste inte att de va så pass välkända.. hehe

2008-10-23 @ 18:08:47
URL: http://hadjegat.blogg.se/
Postat av: EssA

Aaaha, då förstår jag :) Men det är ju såklart roligt för dom..!

2008-10-23 @ 21:09:08
URL: http://hadjegat.blogg.se/
Postat av: Maria

svar: aha :) Jag tänkte jag skulle ta o ladda ner det senare idag. Tack för svar. Ps Essa är min syrra :P hihi.

2008-10-24 @ 10:16:39
URL: http://isaba.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0